1 Perc Kultúra

1 Perc Kultúra

A festészet története

2015. szeptember 11. - 1 Perc Kultúra

A kezdetek kezdetén ezen művészeti ág barlangfalakra mázolt állatokat jelentett. Eleink úgy hitték, hogy ennek köszönhetően hatalmukba kerül a vad, s könnyebben elejtik.

fest1.jpg

Egyiptomban már professzionálisabb illusztrációkat készítettek, bár az alakok testét szemből, míg fejüket oldalnézetből ábrázolták.fest2.jpgA középkori Európában sokáig csak vallási témájú alkotások készültek: Krisztus, Szűz Mária, bibliai jelenetek.

fest3.jpgMajd ahogy telt-múlt az idő, a reneszánsz beköszönte a valósághű térábrázolást (perspektíva) és a meztelen testeket hozta magával.fest4.jpgA képek sokáig műtermekben születtek, ám az 1800-as években néhányan gondoltak egy merészet, és kimentek a szabadba festeni, hogy természetes fényviszonyok között alkothassanak. Őket plein air festőknek nevezzük.fest5.jpgA későbbiek folyamán megfigyelhető, hogy a festők már nem arra törekedtek, hogy fényképre hasonlító festményeket adjanak ki a kezeik közül, hanem arra, hogy érzelmeiket jelenítsék meg a vásznon. Mindenesetre jó magyarázatot hoztak össze a seperc alatt készült, alig-alig befogadható képekre.

fest6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://1perckultura.blog.hu/api/trackback/id/tr577772114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása