1 Perc Kultúra

1 Perc Kultúra

Ókori görög filozófusok

2015. június 26. - 1 Perc Kultúra

A filozófia azt jelenti, hogy a bölcsesség szeretete. Megszületése az ókori görögökhöz köthető, akik a világ nagy kérdéseire tudományos válaszokat kezdtek keresni, s egyre kevésbé hagyatkoztak a vallásra.filo1.jpg

Eleinte arról folyik a diskurzus, hogy mi lehet a dolgok alapanyaga. Van aki a vízre, s van, aki a tűzre voksol. Ahogy telik-múlik az idő, egyre inkább előtérbe kerülnek az elvontabb feleletek.filo2.jpgHérakleitosz szerint minden állandóan változik, kétszer nem léphetünk bele ugyanabba a folyóba.

filo3.jpgPlatón úgy véli, hogy a legtöbben annyit tudunk a világról, mint egy barlanglakó, aki sohasem hagyja el lakhelyét, s csak annyi információ jut el hozzá kívülről, amennyi árnyék formájában beszüremlik hozzá. Azért sikerült haladást elérnünk, hisz a monitoron izgalmasabb jelenségeket szemlélhetünk, mint egykoron a nyirkos falakon.

filo4.jpgDiogenész egy hordóban lakik, számos alkalommal meztelenségével borzolja a kedélyeket. Szembeszegül mindennel, ami szokványos, általánosan elfogadott.

filo5.jpgEgy napon Nagy Sándorral, a kor legkiválóbb hadvezérével és uralkodójával hozza össze a sors. Bármit kívánhatna tőle, de ő csak annyit kér, hogy Sándor álljon arrébb, s ne takarja el a Napot.

filo6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://1perckultura.blog.hu/api/trackback/id/tr527571940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása