1 Perc Kultúra

1 Perc Kultúra

Szent László

2016. január 22. - 1 Perc Kultúra

sztl1.jpgSzent László király szigorú törvényei mellett a kunokkal való hadakozásáról is ismeretes. Mikor az ellenség az országra tör, hadait a betörő sereg ellen vezeti, s fényes diadalt arat. A menekülők úgy próbálják menteni az életüket, hogy rabolt aranyaikat a földre szórják, hátha felébred a mohóság az üldözőkben, és sikerül egérutat nyerniük. Tervük beválni látszik, ám Szent László kibabrál pénzéhes katonáival: Istentől kér segítséget, hogy móresre tanítsa őket -  az arany kővé változik, így az üldözés folytatódhat.  Csoda, hogy az uralkodó pénzhamisításért nem kerül bíróság elé.

A hadiszerencse forgandó. Egy alkalommal Szent László kénytelen menekülőre fogni a dolgot, a helyzet annyira reménytelen, hogy ismételten az Úr segítségét kéri. Fohásza meghallgatást nyer: Kettéválik a hegy, egy óriási szakadék keletkezik a szemben álló felek között, így ép bőrrel megússza . Ez a Tordai-hasadék keletkezésének története.

A bejegyzés trackback címe:

https://1perckultura.blog.hu/api/trackback/id/tr438231356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása