1 Perc Kultúra

1 Perc Kultúra

A szobrászat története

2016. február 05. - 1 Perc Kultúra

szot.jpgRéges-régen a termékenység kőbe zárása jelentette a szobrászat számára kijelölt utat - gondoljunk a telt idomokkal rendelkező Willendorfi Vénuszra. Az egyiptomiak háromszög imádata nem csak a piramisok esetében érhető tetten, a híres írnok szobor ugyancsak háromszöget formál.

A görögök meztelen, mozgásban lévő alkotásokat készítenek, a rómaiaknál pedig egyre nagyobb teret nyer a ruházat. A középkorban a vallás szolgálatában álló szobrok ideje jön el, emblematikus példa a Pietà Michelangelótól, mely Máriát örökíti meg, amint a keresztről levett Krisztust tartja ölében.

Míg Rodin híres szobra, a Gondolkodó egy olyan embert szemléltet, aki minden egyes sejtjével elmélkedik, addig pár évtizeddel később eljutunk oda, hogy egy aláírással ellátott WC csészét szánnak művészeti alkotásnak. A további fejleményeket már meg sem merjük említeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://1perckultura.blog.hu/api/trackback/id/tr628264590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása