1 Perc Kultúra

1 Perc Kultúra

Az építészet története

2015. november 06. - 1 Perc Kultúra

epit.jpg

Egyes feltételezések szerint az építészet ügyét jelentős mértékben vitte előre az emberek csillagok utáni érdeklődése. Kőoszlopokat rendeztek el köralakban (Stonehenge), valamint Mezopotámiában lépcsős templomokat emeltek azért, hogy az égi tüneményeket könnyebben tudják vizsgálni.

Egyiptomban temetkezési céllal épültek a piramisok, az egyik fénykorában 147 méteres magassággal büszkélkedhetett, az akkori viszonyok között igazi felhőkarcolónak számított. Ha a görögöket és a rómaiakat dióhéjban szeretnénk összefoglalni, akkor erre a célra az oszlop szó a legalkalmasabb.

A középkorban a templomok nem egyszerűen vallási funkciót töltöttek be, hanem vastag falaikkal és lőrésszerű ablakaikkal védelmet nyújtottak támadás esetén is. A későbbiek folyamán a gótikus stílus jön divatba, amely kecsesen, ólomüveg ablakokkal díszítve nyújtózik az égig. Az újkorban teret nyerő barokk akár szemtelen giccsparádénak is nevezhető, de ettől inkább tekintsünk el.

Ennyi csodás építmény, s technikai bravúr után most ott tartunk, hogy egy lakóépület sem készül el úgy, hogy ne kellene attól rettegni, hogy a kulcs átadását követően a fejünkre hullik a vakolat.

A bejegyzés trackback címe:

https://1perckultura.blog.hu/api/trackback/id/tr948047376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cs 2015.11.07. 17:12:07

Hu. Ez a régen minden szép volt nagyon nem igaz, másrészt, piramist meg templomokat hasonlítasz össze lakóházzal. Hasonlítsd az 500-1000-2000 éve épült lakóházakat a mostaniakhoz.

Szóval régen minden szebb volt... egy piramis úgy kb 30-40-50 évig épület sok ezer ember munkájával. De ugyan így mondjuk a középkori templomok (nagyobbak) is elépültek 10-20 évig, sőt valamelyik 1-2 évszázadig. S nem feltétlen azért mert nem voltak gépek és ezért lassabb, hanem mert egy-kétszer összeomlott az építkezés közben, s újra kellett kezdeni. De sokszor dőltek össze maguktól is, földrengés vagy más természeti katasztrófa csak extra hatás.

Szóval nem tudom, hogy hányan rettegnek manapság, hogy egy új épületben a fejükre szakad a plafon, gyanítom erős költői túlzás, de régen nem elhanyagolható esély volt arra, hogy a fejekre szakad az egész épület. Csak hát ez már baromi rég volt, ami megmaradt, nem erről árulkodik, mert ezeknél sikerült az éles, gyakorlati kísérlet, ha nem is mindig elsőre.

Cs 2015.11.07. 17:22:00

Ha arra vagy kíváncsi, hogy hol tartunk ma akkor a "mai" nagy neve épületeket hasonlítsd össze a régi nagy épületekkel. Nyilván változnak az igények , az elkölthető pénz és a lehetőségek. Egy Pantheon-t mondjuk a Sydney-i Operaházzal, egy katedrálist egy felhőkarcolóval, egy palotát egy modern múzeummal stb, stb

1 Perc Kultúra 2015.11.07. 19:01:02

Kedves Cs!

Bejegyzésünk a klasszikus műveltség körébe tartozó nagy építészeti remekeket, stílusokat foglalja össze, s nem élhetünk a teljesség igényével, mivel a blog nevéhez hűen az egyperces időlimitet tartanunk kell. Egyúttal szeretnénk humorosak is lenni, így ezúttal sajnos a modern idők "húzták a rövidebbet".

Emzé Periksz 2015.11.07. 20:58:54

@1 Perc Kultúra: Ennek így semmi értelme. És hol a humor?

1 Perc Kultúra 2015.11.07. 23:52:01

Kedves Emzé Periksz!

Esendő halandóként nem tudjuk mindenki ingerküszöbét elérni.

Ad Dio 2015.11.08. 08:50:58

:-)

Az most komoly, hogy ez index címlap?

1 Perc Kultúra 2015.11.08. 09:30:05

Kedves Ad Dio!

Anthony De Mello atya a következőképp vélekedik: "Kritikusnak még sosem állítottak szobrot, csak a kritizáltaknak". Köszönjük, hogy reményt adott nekünk.
süti beállítások módosítása